Jodo (Home) Naar Iaido

Jodo is de "weg" van de Japanse stok (jo). De jo is standaard 1.28 meter lang en heeft een doorsnede van 2,4 centimeter. De jo is gemaakt van hard hout (Japans eiken). Jodo wordt getraind in Kihon waza (basistechnieken) en in KATA-vorm. Deze Katavormen kenmerken zich door oefeningen in duovorm n.l. de zwaardkant (tachi) en de stokkant (jo). Meestal valt degene met de bokken (houten oefenzwaard) aan en degene met de jo verdedigt zich hiertegen. Jodo wordt o.a. bij de IMAF Japan en de NKR gedoceerd. IMAF staat voor International Martial Arts Federation en NKR staat voor Nederlandse Kendo Renmei.

 

Hier ziet men duidelijk dat het draait om Jo tegen Bokken (dus eigenlijk tegen het zwaard)! Hierbij overwint de jo!!!

 

 

Shindo Muso Ryu Jodo werd ruim 300 jaar geleden opgericht door Muso Gonosuke. Deze meester combineerde de belangrijkste technieken uit de volgende wapenkunsten:

 

Zwaardvechten      (Ken Jutsu);

Speervechten         (So Jutsu);

Hellebaardvechten (Naginata Jutsu).

 

 

 

 

De technieken en de strategie waren erg moeilijk om te leren en waren dan ook lang geheim! Het beoefenen van jodo heeeft veel positieve kanten. Hierom besloot men in Japan om jodo voor meer mensen toegankelijk te maken onder leiding van de 25ste Hoofdmeester Takaji Shimizi Dai. Oorspronkelijk bestonden er 64 Kata's en 12 basistechnieken (kihon). Hieruit werd een systeem ontwikkeld dat bestaat uit 12 Kata's en 12 Kihon. Dit heet de Zen Nippon Kendo Renmei Seitei Jodo KATA. Hierin werden de fundamentele principes van de school uitgedrukt.Deze Kata's werden, na vijf jaar van studie, geformeerd. Als men deze 12 Kata's eenmaal beheerst, dan kan men verdergaan met het beoefenen van de oude traditionele scholen (Koryu).

De belangrijkste doelen waar de slagen en stoten zich op richten, zijn achtereenvolgens; de solar-plexus, de slaap, het punt tussen de ogen en de zijkanten van de romp van het lichaam!

De acties van de jo zijn, als ze in series worden gecombineerd, erg effectief tegen b.v. een aanval met een zwaard! Opvallend zijn de snelheid en de hoge frequentie waarmee de jo wordt gebruikt! In principe heeft de jo geen begin noch een einde, waardoor vele combinaties mogelijk zijn! De jo biedt een uitstekende methode om behendigheid te ontwikkelen.

Het hierboven genoemde systeem wordt in Nederland beoefent en overkoepeld door o.a. de Nederlandse Kendo Renmei (NKR).

 

Dit is de foto die ik als achtergrond gebruikt heb op mijn homepage!

 

 

Jo jutsu demonstratie door Don Draeger Link naar een video op You Tube (Shindo Muso Ryu)!

Jo Jutsu betekent eigenlijk de kunst van het vechten met de stok (Japanse stok van 1.28 meter lang en een doorsnede van 2,4 centimeter. De jo is gemaakt van hard hout (Japans eiken))! Alles wat je met die stok kunt doen, dus ook tegen wapens, is dus jo jutsu!!! Zelf probeer ik mij ook het gebruik van dit wapen eigen te maken hetgeen erg moelijk is. Voor mij is het ook meer een -DO vorm!