Dojo-Etiquette. (Home)

In een Dojo wordt men geacht zich aan een aantal basisregels te houden in het algemeen en op de mat (tatami) in het bijzonder! Hoe dient men zich te gedragen en waar heeft men zich nu aan te houden?

Jo-Jutsu in het bos bij Petten (september 2003)

Tijdens het sporten, zeker bij Budolessen, zijn er regels waaraan men zich moet houden. Hieronder zal ik de meest voorkomende beschrijven:

1.) Als u de mat op- of afgaat, wordt de staande groet gebracht (ritsu rei). Tijdens de les dient u kortgeknipte nagels van zowel handen als voeten te hebben. Dit wordt gedaan om tijdens de trainingen verwondingen te voorkomen.

2.) Tijdens de lessen moet u alle sieraden (kettingen, oorbellen, piercings, ringen enz) afdoen. Ook dit is weer gedaan om verwondingen bij elkaar te voorkomen. Oorringen mag men ook afplakken!

3.) Van en naar de mat dient u slippers te dragen zodat u niet met blote voeten van en naar de WC of de douche gaat en met smerige voeten de mat weer opkomt! Denk dus aan de hygiene!

4.) Tijdens de les wordt er niet meer gepraat dan strikt noodzakelijk is, om de voortgang van de les niet te verstoren.

5.) Als u van trainingspartner wisselt, groet u naar elkaar zowel bij het begin als aan het einde van een opdracht.

6.) Moet u even naar de WC, geef de leraar dan een seintje dat u even moet. Zo weet deze ook dat u even weg moet en waarom.

7.) Op de mat wordt er niet gegeten of gedronken.

8.) Budo is een zelfverdedigingsdiscipline, maar ook een kunst. Dat wil zeggen dat u goed moet luisteren en kijken naar wat de leraar vertelt en voordoet! Probeer geen technieken uit die u niet krijgt aangereikt door de leraar! Zeker niet buiten de dojo!

9.) Respecteer altijd uw trainingspartner (uke/aite) en tracht te allen tijde blessures bij hem of haar te voorkomen. Men moet namelijk nog langer mee!

10.) De Budogi (Budokleding) dient altijd schoon, netjes en heel te zijn.

Als iedereen zich aan bovenstaande regels houdt, is het prettig vertoeven op de mat en zullen de lessen soepel verlopen.

Iaido Kata

Ippon me betekent zoiets als de eerste oefening!

Aangepaste zienswijze DOJO-etiquette door Paul Jansen (versie 16-05-2007)

Als men de dojo (oefenzaal) betreedt groet men eerst voor de mat (tatami) waarmee men zeggen wil: Tijdens mijn verblijf in deze oefenruimte gedraag ik mij volgens de regels van het Budo. Budo is vrij vertaald zoiets als de weg van de Japanse Krijgskunsten/vechtsporten. Men noemt ook wel eens de term Bushido. Dit betekent vrij vertaald zoiets als “De weg (Do) van de Krijger (Bushi).

 1. Reinheid van lichaam;
 2. Concentratie en aandacht bij alles wat je doet;
 3. Stil zijn als de leraar spreekt en goed naar hem luisteren;
 4. Respect voor een ieder en niemand pijn doen tijdens het trainen van technieken;
 5. Met iedereen trainen. Dus ook met iemand die je misschien niet aardig vind!;
 6. Geduld betrachten;
 7. Geen ruzie maken;
 8. Blijf beheerst in alles wat je doet;
 9. Geen technieken oefenen die niet voorgedaan zijn door de leraar;
 10. Schone en  passende kleding welke zonder beschadiging moet zijn;
 11. Vraag aan je leraar of je de mat mag verlaten in geval van nood (plassen!).

Dit zijn eigenlijk de ongeschreven wetten en is een onderdeel van de Dojo-etiquette.
De sempai (hoogste in rang/leeftijd) van de aanwezige leerlingen) geeft alle commando’s die betrekking hebben op de groetceremonie.
Als je begint met de training ga je op jouw plaats staan in musubi dachi. Voeten naast elkaar met de hakken tegen elkaar en de tenen iets naar buiten, handen langs het lichaam. Zorg dat je kleding goed  zit (judogi of karategi) en dat je band (obi) correct geknoopt om je middel zit (uiteinden even lang).
Hierna ga je in opdracht van de sempai in seiza (op de knieën op de grond) zitten. Hierna wordt de meditatieve houding aangenomen welke voor elke budosport weer iets anders kan zijn!). Dit wordt za-zen genoemd. Dit doe je door door je knieën te zakken en (links eerst!)op je knieën te gaan zitten, tenen uit de mat en gaan zitten op de wreef van beide voeten. Met je achterwerk dus op de beide hakken. Nu de knieën iets uit elkaar. Rug recht.
Hierna wordt het commando Mokuso gegeven. Nu doe je je ogen dicht en concentreer je je op de les die komen gaat en vergeet je de normale wereld en treedt je binnen in de Budowereld. Adem in door je neus en uit door de mond. Adem langzaam en geconcentreerd via de buik.
Nu komt het commando Mokuso Jamé. Dit betekent einde concentreren en ogen open.
Nu komt het commando shinden ni rei. Dit betekent dat je naar de foto’s van de leraren die aan de wand hangen, groet. Dit uit respect. Soms wordt ook Kamiza ni rei genoemd. De foto’s in kleur zijn van nog levende leraren en die in zwart/wit van overleden leraren/meesters. Dit kan zijn b.v.: Jigoro Kano (Judo), Ueshiba O Sensei (Aikido) enz…


De groetprocedure: je buigt voorover en plaatst eerst je linkerhand op de mat gevolgd door je rechterhand. Op de grond maak je met beide handen met duimen en wijsvingers een driehoek (Kanku symbool). Nu pas maak je een buiging van ongeveer 30 graden voorover. De billen blijven in contact met je hielen. Kijk niet naar de grond maar zolang mogelijk naar voren. Altijd alles in de gaten blijven houden (alertheid!). Dit wordt zanshin genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat je een krijgskunst beoefent. Na ongeveer 2 seconden richt je je weer op. Eerst je rechterhand en dan de linkerhand van de mat halen en rechtop gaan zitten.
Groetcommando’s:       -----Sensei ni rei (voor je leraar groeten);
                                               Shihan ni rei (voor een hogere leraar groeten);
                                               Otokani rei (voor elkaar groeten);
                                               Kiritsu (opstaan). Eerst rechtop, dan de tenen in de mat zetten, nu eerst het
------------------------------- Rechterbeen, dan linkerbeen tijdens het opstaan.
Nu kan de les beginnen.Aan het einde van de les gebeurt weer precies hetzelfde!
Ik wil nog even duidelijk stellen dat bij elke budosport die beoefent wordt bij BCJ de totale groetceremonie op onderdelen iets kan afwijken. Ook de benamingen verschillen soms iets. Niemand heeft de wijsheid in pacht. Wij kunnen alleen ons uiterste best doen om het goed te doen.

Paul Jansen

 

Budodiscipline

Wat wordt verstaan onder dit begrip? Op straat mag u, hetgeen u in de Dojo leert, nooit en te nimmer misbruiken! Wanneer u dus eens ruzie mocht krijgen op straat, dan kunt u niet zomaar uw kennis van Budo toepassen naar willekeur! Ook wordt u geacht, het geen u geleerd wordt in de Dojo, niet zomaar even voor te doen om te laten zien wat u allemaal wel kunt!

De goede naam en faam van de Budosport/kunst dient gehandhaafd te blijven en te worden verbeterd waar dat maar mogelijk is. Bovenstaande houdt natuurlijk niet in dat u zich niet mag verdedigen als de nood aan de man/vrouw is! Ook het verdedigen van derden is natuurlijk wettig en legaal!

Het lijkt misschien wat streng wat hierboven beschreven is, maar het is niet alleen ter bescherming van anderen, maar ook van uzelf! U zult merken dat u, naarmate u deze sport/kunst langer beoefent en traint, steeds zelfbewuster wordt. Uw zelfvertrouwen (op school met leren, op uw werk, in de omgang met anderen enz.) zal ook merkbaar toenemen. Met andere woorden, u wordt een completer en evenwichtiger mens als u op de juiste wijze deze Budosporten bedrijft! Ook zult u merken dat u nooit uitgeleerd raakt in deze discipline want als u er meerdere takken van Budo bij gaat beoefenen, hebt u tijd tekort om alles te leren en te trainen!

Ik hoop dat u zich het bovenstaaande goed ter harte neemt, en dat u zich er aan zult houden, alsmede dat wij allen nog lang en veel mogen trainen en veel van elkaar mogen leren.

Paul Jansen

 

 

 

Hier krijgt mijn grote vriend Pieter Zijlmans het diploma Scheidsrechter-A SKN uitgereikt door mijn andere vriend Ed Lavabu en mijzelf Juni (2001).