Ooglaseren in Turkije via Alma Care (Home) Onderaan de pagina vindt u tekst over het helen van het hoornvliesflapje in het Nederlands. Vertaald uit het Engels! (Update van 20 mei 2008!) Daaronder dan weer de originele Engelstalige tekst!

Het verhaal van mijn ervaringen met ooglaseren in Turkije via Alma Care Nederland! Eerst volgt de fotoreportage en het verhaal zelf komt eronder!

Mijn update na zes maanden geleden te zijn gelaserd vind u helemaal onderaan deze pagina!

Laseren1

Hier ziet u Dokter Faikh aan het werk met mijn ogen! Hij is degene die in de machine kijkt!

U kijkt hier op mijn lichaam en de instrumententafel. U kunt net mijn hoofd nog iets zien!

Ik ben op vrijdag 9 mei 2008 geopereerd!

Voor meer informatie verwijs ik u naar de website van Alma Care

 

Wilt u mij persoonlijk spreken over mijn ervaringen met het ooglaseren en of over Alma Care? Kijk dan voor contactinformatie op de Informatiepagina

 

 

 

 

Lasersite uit de Verenigde Staten van Amerika (USA)!   (Usaeyes)

 

Voor meer informatie en vergelijkingen met andere aanbieders enz. kan men ook kijken op OOGLASER Trefpunt  . Hier kan men via lasek- en lasik dagboeken ervaringen en berichten lezen van mensen die gelaserd hebben of nog moeten en ook van hen die het uiteindelijk toch niet aandurfden! Ook is er een forum waar je lid van kunt worden en kun je je eigen dagboek bijhouden!   Je kunt zelfs een nieuwsbrief toegestuurd krijgen als je dat wilt. Als laatste is er ook nog een enquete die je kunt invullen! Veel succes toegewenst bij het maken van uw keuze! 

Lasik Eye Surgery (USA Food and Drug Administration!) Lasik informatie van deze Amerikaanse waakhond!

 

laseren2

 

Ook hier ziet u de dokter weer aan het werk!

U ziet dat men een plastic scherm over mijn hoofd heeft geplaatst.

Ze plaatsen klemmetjes over de oogleden die ze dan uit elkaar trekken waardoor de oogleden gefixeerd worden en de patient niet meer kan knipperen. Dit is ook de reden dat men constant vloeistof in het oog giet om uitdroging te voorkomen tijdens de procedure! Mij heeft dit geen pijn gedaan!

Men maakt gebruik van de nieuwste Eximer Laser van de laatste generatie. Het nieuwste van het nieuwste dus!

De beste methode voor een patient is om zo ontspannen mogelijk te gaan liggen en te kijken naar het rode en of het groene puntje dat je de meeste tijd midden voor je ziet! Hierdoor beweegt de pupil het minst en gaat het laseren op zich ook het snelst! Iedere keer als je je pupil iets verplaatst stopt de laser (uit veiligheidsoogpunt!). Zo recht mogelijk voor je uitkijken dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren3

 

 

 

 

Ook hier is de dokter weer aan het werk met mijn linkeroog. Hij heeft eerst het rechteroog gedaan en daarna het linker!

Het oog dat ze als tweede gaan laseren wordt in de wachtruimte vlak voor het laseren, afgeplakt met een verbandje. Op deze manier en met plastic overschoentjes en een plastic (blauw) netje op het hoofd, wordt je de laserruimte ingeleid en daar wordt je gevraagd om op een soort bed plaats te nemen (waar ik net op paste!).

Hierna beginnen ze met het niet afgeplakte oog te laseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren4

 

 

 

 

 

Weer bezig met het linkeroog! Deze foto is genomen vanuit de positie van de dokter zelf!

Ook is hier goed het hoofdnetje te zien.

De Plasticlaag over het hoofd is ook goed te zien.

 

ALLEGRETTO WAVE Eye-Q 400 Hz van Wavelight®) is de machine die men gebruikt!

De Allegretto WAVE Eye-Q laser wordt volledig door de computer bestuurd. De moderne Excimer laser corrigeert zichzelf onmiddellijk bij eventuele bewegingen van het oog. Drie deskundigen, waaronder uw arts, volgen de gehele behandeling nauwgezet (Bron alma care).

Deze machine is er een van de zgn. 4e generatie!

 

In deze kliniek haalt men een dunner laagje van het hoornvlies los dan in Nederland. Ik had in Nederland geen LASIK kunnen laten doen omdat 1 van mijn ogen een te dun hoornvlies had. In deze kliniek was dat geen probleem!!!

 

 

 

 

 

laseren5

 

 

 

 

 

Close-up opname van het oog gedurende de procedure!

 

De arts zal het flapje (in het geval van Lasik) terugleggen. U merkt meteen dat u scherp ziet. Het flapje (Lasik) zuigt zichzelf direct vast en functioneert als natuurlijke pleister. Hierdoor verloopt het herstel spoedig en pijnloos.

In geval van monovision duurt dit een aantal dagen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren6

 

 

 

 

 

Op deze foto is het klemmetje goed te zien. Nogmaals; mij heeft dit geen pijn gedaan. Ze draaien de klemhelften met het schroefboutje uit elkaar!

Het enige dat je kunt voelen, is de druk die af en toe uitgeoefend wordt op je oog als ze het keratoommesje plaatsen! Ik heb op geen enkel moment pijn gevoeld!

De onwetendheid en de onbekendheid met deze procedure maakt je onzeker en het feit dat ze iets doen met je ogen, is misschien een naar gevoel.

Wat mij erg geruststelde is het feit dat in het Istanbul Surgery Hospital nog nooit een laseroperatie is mislukt, een 100% score dus!

 

 

 

 

 

 

 

laseren7

 

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u een assistente naast dokter Faikh aan het werk! Op dit moment zijn ze aan het laseren. Dit is te zien aan het rode puntje boven de rechterhand van de assistente!

Het laseren zelf duurt maar een drietal minuten. Dit is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid werk die ze moeten verrichten en hoe groot de afwijking is aan de te laseren ogen. Ikzelf kwam van +2.50 en heb een gedeeltelijke monovision laten doen.

 

 

 

 

 

 

laseren8

 

 

 

 

 

Hier is weer goed te zien hoe men over het gehele hoofd, tot aan de neus toe, een stuk plastic gebruikt en hoe het net gelaserde oog afgeplakt is.

Het is een eng gezicht voor een kijker, maar de patient ziet het zelf niet en ik had toch niet door hoever ze m.b.v. het klemmetje de oogleden als het ware oprollen!

In het geheel heeft het ongeveer 10 minuten geduurd.

Met een uiterst verfijnd instrument ( de nieuwste microkeratoom, de 'Mora 2') wordt een zeer dun opperlaagje (ca. 90 micrometer) deels van het hoornvlies losgemaakt. Dit 'flapje' wordt door de arts opzij gelegd (Bron alma care).

Een andere optie is met intralase (femtosecond laser!) het flapje te laten maken maar dat kost veel geld extra en ik vond dat niet echt nodig  en zoals ik al zei voelde ik niets van het keratoommesje!

 

 

 

 

 

 

laseren9

 

 

 

 

 

 

Hier ben ik net gelaserd aan beide ogen en zie ik voor het eerst zonder bril!

Het ziet er raar uit, maar de roodheid trekt al na een paar uur weg en twee dagen later is het zo goed als verdwenen en is er aan niets meer te zien dat je gelaserd bent.

Vandaag, drie dagen na de operatie (13 mei 2008) is het zicht weer beter als een dag eerder! Ik zie nu bijna even goed als eerst met bril en het zal nog weken lang elke dag weer iets beter gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren10

 

Hier ziet u het Istanbul Surgery Hospital en het MIM Hotel. Naast elkaar elkaar gelegen. Het hotel ziet u rechts en de kliniek staat hier links naast!

Het hotel is van de 4 sterren categorie (Turks). Het is netjes en het personeel is beleefd en vriendelijk. U kunt 24 uur per dag iets gebruiken en u kunt ook gebruikmaken van roomservice (24 uur per dag). Dit is erg handig als u net gelaserd bent en u gaat een paar uur slapen en u wordt later in de avond wakker. U kunt dan nog lekker een hapje eten bestellen in de Gaudi bar!

Het grote voordeel hiervan is dat u de deur uitloopt van het hotel en binnen een minuut in de kliniek bent. Erg handig!

 

 

 

Mijn belevenissen met laseren via Alma Care!

Op donderdag 8 mei 2008 ging ik, in gezelschap van mijn vrouw Sjoukje, naar Schiphol met een taxi (89 euro heen en terug!). Het toestel van Turkish Air vertrok met ongeveer een uur vertraging naar Istanbul! In de wachtruimte van de gate ontmoetten wij enkele medereizigers die ook gingen laseren en kwamen wij Henk van Velthooven ook tegen (eigenaar van Alma Care). Henk zou ons helemaal begeleiden vanaf nu tot dat we terugkwamen in Nederland. Top Henk! Na ongeveer 3,5 uur vliegen kwamen we aan op het vliegveld van Istanbul. Hier kregen we enig oponthoud doordat Henk zijn koffer kwijt was. Hierdoor moesten de Turkse medewerkers ter plekke de mensen in taxi's naar het hotel sturen. Sjoukje en ik waren ruim een uur onderweg. Dit werd veroorzaakt doordat het in Istanbul spitsuur was op dat moment. Henk kreeg trouwens een dag later zijn koffer alweer terug!

Die avond gingen we onder leiding van Henk Istanbul in per taxi en hebben in een restaurant lekker gegeten in de buurt van het Taksim Square.

 

 

paul voor laseren!

 

Hier ziet u mij voor de operatie met bril! (Pasfoto uit augustus 2007)

Vrijdagmorgen gingen we in de eerste groep naar de kliniek (10 meter lopen!). Hier zaten wij te wachten en af en toe moesten we we wat onderzoeken doen om de beurt. Tot mijn grote verrassing vertelde dokter Faikh mij dat ik voor Lasik in aanmerking kwam (minst pijnlijke methode!). In Nederland had men mij verteld dat mijn ene hoornvlies te dun zou zijn! In Istanbul had de dokter het er niet eens over. Hier doen ze al met een keratoommesje ongeveer voor een derde dunner vliesje van het hoornvlies afhalen dan in Nederland! Geen enkel probleem. Ik had mij helemaal ingesteld op de Lasek methode (pijnlijkste behandeling!). Dit kwam omdat ik aan contactsporten doe. Maar hij zei dat ik rustig lasik kon doen als ik maar niet op mijn ogen of hoofd geslagen werd. Ik zei dat ik meer lesgeef dan dat ik aan het sparren ben normaal. Dus ging ik op voor de lasik! Dit was natuurlijk een zeer grote meevaller! Op een gegeven moment konden wij op aangeven van een "blauwe broeder" een uur terug naar het hotel alwaar wij gegeten hebben. Toen terug naar de kliniek waar wij twee uur hebben zitten wachten in een ruimte voor de laser behandelruimte. Henk ging navragen waarom ik nog niet aan de beurt was en kreeg te horen dat wij te laat waren (een uur is toch een uur?) en wij werden ingedeeld in de groep van 16.00 uur! Dat werd uiteindelijk ruim 17.00 uur! Maar toen was ik dan ook als eerste aan de beurt!

 

 

 

Ik ging naar binnen met de blauwe overschoentjes aan en moest op een stoel wachten. Hier werd mijn linkeroog afgeplakt (nadat mijn ogen werden ontsmet en ik wat verdovings vloeistofdruppels in de ogen kreeg). Ook kreeg je nog een pil om rustig te worden. Op een gegeven moment werd ik naar de laser geleid en moest ik op een soort bed gaan liggen. Ik paste er net op en kreeg iets onder mijn nek waardoor ik beter lag.

Hierna kreeg ik plastic over mijn hoofd en begonnen ze mijn rechteroog af te plakken en maakten ze gaten hierin en werd er een klem op mijn oogleden geplaatst. Met een soort schroefbout draaien ze dan je oogleden uit elkaar en dan begint de procedure! Ik moest naar een rood en later weer een groen puntje kijken. Ik kon mijn pupil niet de gehele tijd stilhouden en kreeg te horen " your moving too much!". Hierna was het al gauw over voor dat oog. Mijn oog werd afgeplakt en het andere oog was aan de beurt. Hier werd aardig druk op uitgeoefend, waarschijnlijk ging het plaatsen van het keratoommesje niet helemaal lekker. Hierna ging men weer laseren en nu kon ik de pupil wel stil houden. Ik heb de hele tijd lang geprobeerd om stil te liggen en mij te sontspannen. Volgens mij lukte dat best aardig want ik hoorde de dokter niet meer over het bewegen praten! Ik zag de hele tijd allerlei kleuren en af en toe een rood- en dan weer een groen puntje. Hier moet je zo goed mogelijk naar kijken om je pupil zo stil mogelijk te houden! Ik heb de hele tijd geen enkele pijn gevoeld, echt helemaal niets! Gedurende de gehele procedure wordt het te behandelen oog gespoeld om uitdrogen te voorkomen. Hier kun je van schrikken als ze dat voor de eerste keer doen! Hierna vond ik het wel lekker als ze het weer deden, het voelde namelijk lekker koel aan!

Ik heb een gedeeltelijke monovision laten doen omdat ik last heb van ouderdoms bijziendheid/verziendheid. Ik kon zonder bril niet meer goed kijken van dichtbij zowel als veraf! D.w.z. dat een oog voor in de verte zien geoptimaliseerd werd en het andere oog voor dichtbij!

Ik werd van de tafel af geholpen na ongeveer 10 minuten. Ik moest aan het einde van de gang even zitten wachten. Hierna ben ik door Sjoukje naar de hotelkamer begeleid en die hulp was welkom want je hersens moeten in een keer geheel andere informatie verwerken en hier werd ik wat duizelig van.

Op de kamer aangekomen ging ik direct drie uur slapen maar kon niet echt in slaap komen omdat ik het sterke gevoel had alsof er shampooresten in mijn ogen waren gekomen, zo voelde het in elk geval wel. Dit deed erg onaangenaam aan!

 

laseren10

 

 

 

 

Hier lig ik net op bed met de door de kliniek verstrekte "Skibril" op!

De tranen liepen zo hard over mijn wangen dat ik er om 21.00 uur, toen ik wakker werd, er niets meer door zag van de condens en het vocht achter de glazen! Ik schrok hier erg van want ik dacht dat ik misschien in mijn ogen gewreven had. Iets wat de eerste week eigenlijk helemaal niet mag i.v.m. het herstellen van het hoornvlies!

Gelukkig was dit maar een illusie en was er niets aan de hand.

 

Leuk gezicht he?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 21.00 uur vroeg Sjoukje of ik mee ging naar beneden om wat te gaan eten. Ik had er weinig vertrouwen in en kwam rustig overeind. Ik knipperde wat met mijn ogen en tot mijn grote verbazing zakte de pijn a la minute weg! Hierna ben ik begonnen met druppelen uit de bruine en de blauwe flesjes en toen naar beneden voor een hapje. Het druppelen uit die flesjes moet je nog een week volhouden (drie keer per dag uit de bruine en vijf keer uit de blauwe). Ook heb je nog de beschikking over kunstmatige tranen (voor een maand) om droge ogen mee te bestrijden, de andere zijn meer medicinaal! Ik kon al redelijk zien al was wel alles als door een mistlaag. Ik kon al de menukaart lezen, iets dat normaal echt niet lukte! Laat op de avond een biertje genomen om het succes te vieren en toen naar bed met de "skibril" op die de kliniek mee had gegeven om s' nachts op te doen voor de eerste twee nachten! Je moest op je rug slapen maar dat lukte mij niet. De andere dag (zaterdag) om acht uur aan het ontbijt. Nog steeds wat mistig en halo's om scherp omlijnde voorwerpen! Maar dat was normaal was mij verteld.

Om half negen naar de kliniek voor de nacontrole. De dokter vroeg me om de onderste regels te lezen van drie kaarten en dat lukte goed. Hij zei steeds maar weer dat het allemaal "perfect" was! Dus het was allemaal goed gelukt. Ik kan nu (drie dagen later!) al weer bijna normaal zien. Alleen is alles nog steeds niet scherp maar dat komt omdat ik monovision heb laten doen en ook omdat ik van plus kwam. Dus beide ogen moeten weer wennen om allebei zowel veraf als dichtbij te gaan "focussen". Het zal als alles goed is een week duren en dan zou ik kunnen overwegen om een leesbril aan te schaffen voor de kleine lettertjes. Ik ga eerst eens afwachten of dat uberhaupt wel nodig is. Ik kan ook weer bijna normaal TV kijken.

Na de nacontrole gingen we met een groep de stad in en hebben eerst de Blauwe Moskee bezocht en daarna een paleis bekeken van waaruit vroeger het Ottomaanse rijk bestuurd werd. Hier lagen ook veel relikwieen uit de oudheid zoals snorharen van de profeet Mohammed? Ik had wel buiten de zonnebril op omdat de zon en het daglicht nog wat te fel waren voor mijn pas gelaserde ogen! Na het paleis kwam de grote Bazaar aan de beurt. Ik ging samen met Henk en Johan lekker zitten en een drankje doen. Sjoukje ging nog even shoppen met een andere vrouwelijke deelnemer aan de reis. Later gingen we naar een brug waar veel mensen elke dag vissen en daar zochten wij aan de onderkant een restaurant op alwaar we weer lekker gegeten hebben met een man of zeven. In het hotel hebben we nog wat gedronken om de goede afloop te vieren en daarna genoten we van een welverdiende nachtrust.

Zondagmorgen uitgeslapen tot een uur of negen. Hierna beneden ontbijten en om elf uur richting luchthaven. Hier nog een biertje gehad en toen gevlogen met een heel modern vliegtuig van Turkish Air. Je had op elke stoel de beschikking over een handzaam LCD-schermpje waar je voor niets een aantal films, games, en cartoons kon zien en nog veel meer, zoals internetten en dergelijke, kon doen. Koptelefoontjes waren ook voor niets en werden vlak voor de landing weer ingenomen. Later op de avond kwamen we weer thuis met de schipholtaxi uit Schoorl.

Om de goede afloop te vieren hebben we met zijn drieen gegeten bij Chinees reastaurant " Kingsway" in het winkelcentrum "de Dorperweert" in Julianadorp.

 

Conclusies

Ik moet eerlijk zeggen dat het een zegen is dat ik weer redelijk normaal kan zien zonder bril en dat ik erg dankbaar ben dat het allemaal zo goed is gelukt. Ik kan het iedereen aanraden en laat niemand zeggen dat het in Istanbul niet goed geregeld is, want het is zo ongeveer de modernste kliniek in Europa en zij staan daar met de modernste apparatuur aan de Europese top qua laserapparatuur, kunde en kennis. Ook moet je je niet gek laten maken door Nederlandse dokters en opticiens en optometristen. Ik kan er nu uit eigen ervaring over mee praten en ik heb alleen maar goede ervaringen opgedaan!

Als je nog jong bent en je hoeft alleen maar voor op afstand te laten laseren, dan kun je met lasik eigenlijk de volgende dag al weer zo ongeveer normaal zien. Alleen met Lasek duurt het een paar dagen langer omdat ze dan i.p.v. het hoornvlies weg te rollen en weer terugplaatsen na het laseren, ze je epitheellaag wegschrapen en na het laseren weer terug harken. Hierdoor doet het de eerste dagen wat meer pijn maar is het resultaat v.w.b. het goed blijven zitten van de epitheellaag beter te garanderen als de hoornvlieslaag, na het lasikken! Op latere leeftijd zoals ik (54) is monovision zeer aan te bevelen en is goed te doen.

Dus: als je door ouderdom (vanaf +40 ongeveer kan dat voorkomen!) slechter gaat zien en je moet een bril of lenzen dragen, wacht dan een paar jaar totdat je sterkte ongeveer 2 jaar constant is en overweeg hierna eens of je voor laseren in aanmerking komt! Zo ja, dan is het herstel van je zicht hoogstwaarschijnlijk voor zeer lange tijd gegarandeerd! Dit is in elk geval mijn advies want ik heb hetzelfde gedaan en ik zie nu (acht dagen na de behandeling!) al beter als hiervoor met bril!). Er is dus ook hoop voor oudere mensen!!! Laatste alinea is een Update van 17 mei 2008.

Op maandag 14 juli schrok ik wel heel erg. Ik keek in een keer een stuk waziger met beide ogen als in de laatste weken het geval was! Ik keek in de spiegel en dacht een los vliesje onder in mijn linkeroog te zien! Mijn vrouw laten kijken en die zag niets. Bleek door de lichtinval te komen in de spiegel. Ik dacht: ik wacht het tot morgen af voor ik actie onderneem. Wat dacht u dat er de andere dag gebeurde? Ik kon alles weer normaal zien en ook nog weer iets scherper als daarvoor! Ik was erg opgelucht en dacht bij mijzelf dat de hersens en de ogen maar vreemd in elkaar zitten!! Update 15 juli 2008.

Laatste update van 07 november 2008. Ik zit nu op een half jaar na de operatie en ik heb de indruk dat nu het zicht weer scherper wordt in de avondschemering en in het donker! In de eerste maanden zag ik in de overgang van licht naar donker en in de avondschemering wat troebel en dat verbetert nu naar mijn gevoel. Ik ben nog steeds erg tevreden en beveel het iedereen van harte aan! Als u maar met een goede organisatie in zee gaat en u zichzelf er goed op voorbereid. Doe dus goed, gedegen eigen onderzoek voor u de grote stap neemt.

Henk; nogmaals heel hartelijk dank voor de goede zorgen en begeleiding!

 

Paul Jansen                                07 november 2008

 


Hieronder zal ik af en toe nog wat foto's plaatsen met hierop wat beelden van Istanbul en van de groep lotgenoten waar ik de reis mee gedeeld heb vanaf Schiphol en terug!

laseren11

 

 

 

 

Henk van Velthooven en mijn vrouw Sjoukje in de Blauwe Moskee op zaterdag 10 mei 2008.

Een dag na de operatie.

Ik voelde mij hier al aardig hersteld en had zeker geen pijn, alleen nog last van halo's om scherp omlijnde voorwerpen!

Het zicht begon al redelijk te worden, zelfs in het zonlicht was het al uit te houden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren12

 

 

 

 

 

Johan van Dinter en Carolien op een terras in Instanbul op zaterdag 10 mei 2008.

Gezellige mensen en Johan bleek ook nog eens militair te zijn en ik had de indruk dat wij elkaar wel lagen.

In elk geval was het erg gezellig die zaterdagmiddag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren13

 

 

 

 

 

Hier ziet u de complete groep zoals die op zaterdagmiddag in Istanbul is wezen "stappen".

Links op de voorgrond is Kurt te zien die uit Belgie kwam!

Ook waren er mensen vanuit Dusseldorf gevlogen.

In totaal was de groep laserpatienten 15 man sterk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laseren14

 

 

 

 

 

 

Hier hebt u een goed uitzicht op de "Bosporus".

Dit is de nauwe doorgang tussen de Middelandse Zee en de Zwarte Zee.

Aan de andere kant ligt Azie oftewel het Aziatische deel van Turkije. Istanbul ligt dus op de geografische scheiding tussen Europa en Azie.

Vroeger was dit de Christelijke stad Constantinopel.

 

 

 

 

 

 

 

laseren15

 

 

 

 

 

Hier ziet u de brug waar het altijd stikt van de vissers op de bovenkant!

Ergens midden op de brug beneden, hebben we gegeten op zaterdagmiddag en hebben de zon onder zien gaan boven het water. Hier hebben we echt heerlijk gegeten!

We kijken Henk van Velthooven hier op de rug.

Istanbul is een zeer leuke en modern westers aandoende stad waar maar liefst 16 miljoen mensen wonen en met veel culturele plaatsen om te bezichtigen!

Een ideale combinate van het aangename met het nuttige verenigen.

Ik had het voor geen goud willen missen.

Paul Jansen     14 mei 2008

 

 

Paul Jansen

 

 

WorldLingo Translations
Source Language: Engels
Target Language: Nederlands
Have this document professionally translated for only: $888.00 USD*
Microsoft Office Marketplace Logo

Bij alle Laser Lasik behandelingen wordt een dunne klep (flap) weefsel van het hoornvlies gescheiden, waarna de laser hieronder, het hoornvlies een nieuwe vorm geeft. Na het laseren zal de arts de flap weer terugplaatsen. Lees en leer meer over het genezingsproces van die klep/flap via onderstaand artikel.

lasik animatie  (Amerikaanse animatie over de laserprocedure!) Inclusief het snijden van de flap, het laseren en terugleggen van de flap.

(http://www.usaeyes.org/lasik/faq/lasik-flap-heal.htm) Dit is de Amerikaanse website "USA Eyes" Onderstaande tekst is vertaald vanuit deze site!

Veel potentiele en al behandelde Lasik en Alle-laser Lasik patiënten zijn bezorgd over het genezingsproces waarmee de flap uiteindelijk heelt en zich weer hecht aan het stromale (centrale en dikste laag van het hoornvlies) bed. Hier is een overzicht/verslag van het huidige denken betreffende dit onderwerp. Natuurlijk zal het onderstaande proces, wegens individuele verschillen in het genezingsproces, van persoon tot persoon variëren.

Hopelijk stelt deze informatie u wat gerust in de wetenschap dat de klep/flap uitendelijk vrij veilig heelt, en niet voor altijd blijft flapperen in de wind! Als u nog twijfels hebt, bedenk dan dat hoornvlies transplantaties uiteindelijk zo volledig helen dat zij bijdragen tot sterkte en structurele integriteit voor het oog! Deze transplantaten komen veelal van donoren en hebben veel meer impact op het oog dan een laserbehandeling! Dit is aanvullend bewijsmateriaal dat de kleppen/flappen bij Lasik zeer veilig en uiteindelijk helen en op zijn minst iets bijdragen tot de biomechanische sterkte van het hoornvlies.Tenslotte gaat het hier om lichaamseigen materiaal! (laatste zin is een toevoeging van de webmaster zelf, ter aanvulling en verduidelijking!)

Het proces van het helen van de klep/flap is gelijkwaardig ingeval de klep mechanisch wordt gecreëerd met een microkeratoom (mesje) of een laser microkeratoom (alle-Laser Lasik).

Fase I

De eerste 3 dagen. Onmiddellijk na de behandeling wordt de klep/flap gerepositioneerd (op zijn plek terug gelegd) en bovenmatige vochtigheid wordt door de arts onder de flap uitgedrukt. Zodoende wordt een negatieve osmotische druk gecreëerd die de klep/flap op het stromale bed (onderliggende laag hoornvlies) "vastzuigt“ en het daar houdt. De klep/flap wordt vrij goed op zijn plaats gehouden op dit ogenblik, fysiek trauma zoals het wrijven van het oog of een por in het oog wordt hierdoor enigszins geblokkeerd. Natuurlijk is dit een zeer kwetsbare periode omdat om het even welk trauma aan de klep/flap het gemakkelijk kan verplaatsen, vandaar het belang om oogprotectie te dragen 's nachts zoals een door de kliniek verstrekte "skibril"! Dit kan men dan enige dagen volhouden en daarna zonder bril gaan slapen. In het Istanbul Surgery hospital worden deze brillen gratis verstrekt en kunnen dan ook meegenomen worden naar huis!

Fase II

De eerste 14 dagen. Tijdens deze periode zal het epithelium (epitheel laag op het hoornvlies) regenereren langs de perimeter (grens) van de klep/flap, en de klep/flap verzegelt zich hierdoor en plakt hierdoor veiliger op zijn plaats. Dit is nog steeds een kwetsbare tijd, maar minder dan in Fase I, waar slechts de osmotische druk de klep beveiligde. Deze epitheel laag is hetzelfde als bij de huid de opperlaag (epidermis). Deze laag ligt bovenop het hoornvlies!

AANVULLENDE INFO: Bij Lasek laseren wordt juist de epitheel laag opzij geschraapt en dan wordt gelaserd op het hoornvlies! Daarna wordt de epitheel laag teruggeharkt en wordt nog vier dagen een contactlens zonder sterkte gedragen ter bescherming. Deze lensen worden verwijderd door een optometrist of oogarts/chirurg. Dit is wel een meer pijnlijke behandeling als lasik maar geeft wel veel sneller een veiliger resultaat v.w.b. het losraken van deze epitheel laag als de flap/klep bij lasik! Voor contactsporters is lasek te prefereren boven lasik. Deze aanvullende informatie is afkomstig van mijzelf als webmaster en hieraan mag GEEN medische conclusie verbonden worden daar dit mijn eigen verklaring is na langdurig onderzoek van beschikbare informatieve bronnen op o.a. het internet zowel als verklaringen door dokters in het Surgery hospital in Istanbul! Het is slechts bedoeld om mensen beter te informeren zodat men zich een verantwoord beeld kan vormen uit alle informatie die ter beschikking is!

Fase III

De dagen 15 tot 60 na de behandeling. Tijdens deze periode zal het geregenereerde perimeter epithelium een basis membraan aanmaken dat stevig op het onderliggende stromale bed vast gaat zitten.

Fase IV

De dagen 61 tot 180 na de behandeling. Tijdens deze periode zullen de keratocytecellen van het stromale bed en de klep een zelfklevende proteïne (glycos-aminoglycan) produceren die de klep vast "lijmen“ aan het stromale bed. Tegen de 180ste dag, hebben deze processen over het algemeen de klep stevig aan het stromale bed bevestigd. Trauma of chirurgische instrumenten kunnen de flap nog verplaatsen of losmaken, maar er is inmidddels een heel groot deel van het genezingsproces achter de rug zodat het grootste gevaar van schade aan de flap, en de verbinding hiervan aan het stromale bed, is geweken.

Fase V

De dagen 181 tot 24+ maanden na de behandeling. Tijdens deze periode zal collageen zich langzaam bij de interface (verbinding) tussen de klep en het onderliggende stromale bed, beginnen te vormen. Dit collageen bevat tevens fibril infiltraat dat zich vanuit de klep in het stromale bed uitbreidt, dat inderdaad bijdraagt tot het hechten van de klep aan het onderliggende stromale bed. Het eindresultaat van dit proces is dat de klep zowel "gelijmd" als "gestikt" is, evenals verzegeld en beveiligd. Dit wordt veroorzaakt door het epithelium en het basismembraan van de oppervlakte perimeter. Hoewel nog niet zo sterk als een onaangeroerd hoornvlies van dezelfde dikte, toch zijn de klep en het stromale bed niettemin nu zeer veilig samen geplakt. Op dit ogenblik, zou om het even welk trauma sterk genoeg om de klep te verplaatsen, ook schade aan een oog zonder Lasikbehandeling aanrichten. Deze bevindingen worden ook bevestigd door vele onderzoekers dat tegen de 24ste maand na de behandeling, de klep is begonnen bij te dragen in één of andere vorm aan de biomechanische sterkte van het hoornvlies, op deze manier het risico verminderend van latere ectasia. Ectasia is een buitenwaarts gerichte uitstulping van het hoornvlies dat veroorzaakt kan worden door: 1.) inwendige druk en of 2.) verzwakking door de chirurgische ingreep. Eigen aanvulling webmaster!

Bijzondere dank gaat uit naar Bryce Carlson voor dit onderzoek.

Deze vertaling is bewerkt door de website beheerder/eigenaar naar eigen inzicht. Deze is dan ook niet verantwoordelijk voor fouten in de vertaling! (Paul Jansen 20-05-2008)

 

Hieronder volgt de originele Engelstalige tekst:

Lasik and All-Laser Lasik creates a thin flap of corneal tissue, underneath which the laser reshapes the cornea. Learn about that flap's healing process.

(http://www.usaeyes.org/lasik/faq/lasik-flap-heal.htm)
Many potential and post-Lasik and All-Laser Lasik patients are concerned about the degree to which the flap ultimately heals and re-bonds to the underlying stromal bed. Here is a synopsis of current thinking on the subject. Of course, due to individual healing differences, the time-line below will vary from person to person.
Hopefully this information reassures some of you that the flap eventually does heal quite securely, and does not just lie there flapping in the breeze, indefinitely. If you still have doubt, remember that corneal transplants, despite being much more invasive than Lasik flaps and consisting of imperfectly cross-matched cadaver tissue, ultimately heal so completely that they provide strength and structural integrity for the eye. This is additional evidence that Lasik flaps do heal very securely and eventually contribute at least to some degree to the bio-mechanical strength of the cornea.
The process of flap healing is similar if the flap is created with a mechanical microkeratome or a laser microkeratome (All-Laser Lasik).

Phase I

Days 1 to 3 post-op. Immediately post-op as the flap is re-positioned and the doctor "squeegees" out excess moisture under the flap, a negative osmotic pressure is created that "sucks" the flap onto the stromal bed and holds it there. The flap is held in place fairly well at this time, barring physical trauma such as rubbing the eye or a poke in the eye. Of course, this is a very vulnerable period because any trauma to the flap could easily dislodge it, hence the importance of wearing eye shields at night and similar protections.

Phase II

Days 4 to 14 post-op. During this period the epithelium re-generates along the perimeter of the flap, sealing and bonding the flap more securely in place. This is still a vulnerable time, but less so than in Phase I, where only osmotic pressure secured the flap.

Phase III

Days 15 to 60 post-op. During this period the re-generated perimeter epithelium lays down a basement membrane that firmly adheres the newly regenerated epithelium to the underlying stromal bed.

Phase IV

Days 61 to 180 post-op. During this period the keratocyte cells of the stromal bed and the flap produce an adhesive protein (glycos-aminoglycan) that bonds or "glues" the flap to the stromal bed. By the 180th day, these processes have generally rather strongly secured the flap to the stromal bed. Trauma or surgical instruments can still dislodge or lift the flap, but a good deal of healing and re-bonding of the flap to the stromal bed has occurred.

Phase V

Day 181 to 24+ months post-op. During this period collagen slowly begins to form at the interface between the flap and the underlying stromal bed. This collagen includes fibril infiltrates that extend from the flap into the stromal bed, in effect suturing the flap to the underlying stromal bed. At the conclusion of this process the flap is both "glued" and "stitched" into place, as well as "sealed" and secured by the surface perimeter epithelium and basement membrane. Although still not as strong as an untouched cornea of the same thickness, the flap and stromal bed are nevertheless now very securely bonded together. At this time, any trauma strong enough to dislodge the flap would also do damage to an eye without Lasik. It is also believed by many researchers that by the 24th month post-op the flap has begun to contribute to some degree to the bio-mechanical strength of the cornea thus reducing the risk of late-onset ectasia.
Special thanks to Bryce Carlson for this research.

 

Het Hoornvlies! Wanneer een lichtstraal het oog bereikt, is het eerste wat hij ontmoet het hoornvlies (cornea). Dit is de eerste lens. Het is de vaste focuslens van het oog. Het beeld dat op de cornea valt staat ondersteboven, net als bij een gewone camera. De grootste lichtbreking wordt door het hoornvlies gedaan. Het hoornvlies is ca. een halve millimeter dik (ca. 500 micron, 1 micron is 1/1000 millimeter) en bestaat uit vier lagen waarover een dun traanlaagje ligt. Info van ooglasertrefpunt!

 

Structuur hoornvlies

 

 

Hier ziet u een tekening van de lagen van het hoornvlies van het oog!

 

Info van ooglasertrefpunt

 

 

 

 

 

 

De lens De lens is (na het hoornvlies) het tweede belangrijkste onderdeel van het oog wat zorgt voor breking van het licht. De zachte, elastische, transparante lens groeit ons hele leven door en is opgehangen aan vezelbanden (Zonulae) die tussen het straallichaam en het lenskapsel lopen. Veranderingen in de spieren van het straallichaam leiden tot veranderingen in de vorm en refractieve sterkte van de lens. De nucleus is de celkern.

structuur lens

 

 

Hier ziet u een tekening van de lens van het oog!

Info van ooglasertrefpunt

 

 

 

 

 

Wat is nu eigenlijk de Lasik methode bij laseren? (info van ooglasertrefpunt!)

Lasik is de afkorting van Laser Assisted in Situ Keratomileusis. Na Kreta vond de techniek zijn weg via Izmir en Milaan naar de rest van Europa en Amerika. 

De LASIK behandeling houdt in dat door middel van een microkeratoom of een femtosecond laser in het hoornvlies een dun flapje (tussen de 90 en 160 micron) gemaakt wordt wat aan één kant blijft vastzitten. Dit flapje wordt hierna opzij geklapt. 

Een excimer laser corrigeert daaropvolgend de refractieafwijking van het oog door volgens een vooraf ingesteld patroon een laagje van het hoornvlies te verdampen.

Nadat het flapje is teruggeklapt gaat het herstel beginnen. Over het lasik flapje groeit in enkele dagen een nieuwe epitheellaag. Dit houdt het flapje in de toekomst op zijn plaats.

Een lasik behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

Geleidelijk aan vindt er binnen de ooglasercentra een verschuiving plaats. In plaats van lasik lijkt lasek of prk de meest geadviseerde behandelingsmethode te worden. Enkele klinieken bieden lasik al niet meer aan omdat men vindt dat er te veel behandelingsrisico's aan kleven en de kans op complicaties te groot is.

 

Lasek  

LASEK is de afkorting van Laser-Assisted Sub Epithelial Keratomileusis. Bij de LASEK methode wordt het meest oppervlakkige hoornvlieslaagje (epitheellaag) van ca. 50 micron dun losgeweekt met een alcoholoplossing, en hierna voorzichtig opgerold.

Een excimer laser corrigeert daaropvolgend de refractieafwijking van het oog door volgens een vooraf ingesteld patroon een laagje van het hoornvlies te verdampen.

Hierna wordt het vooraf opgerold epitheellaagje teruggerold. De wond onder het epitheellaagje groeit in ca. 3 dagen terug vanaf de rand. Om de eerste paar dagen na de lasek operatie het oog te beschermen wordt er een bandagelens (zachte lens) op het oog geplaatst.

Een lasek behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

  • Bijziendheid tot -8 D
  • Verziendheid tot +4 D
  • Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)

In het begin na een lasek behandeling kan er sprake zijn van een geringe overcorrectie, waardoor het oog iets verziend (hyperoop) wordt. In de loop van de daaropvolgende weken neemt deze overcorrectie af en komt het oog na een paar maanden in de meeste gevallen uit op een sterkte tussen -1D en +1D.
 
De LASEK/PRK techniek werd de afgelopen jaren vooral uitgevoerd bij personen die een te dun hoornvlies hebben om een LASIK behandeling uit te voeren. Geleidelijk aan vindt er een verschuiving plaats: in plaats van LASIK lijkt LASEK of PRK de meest geadviseerde behandelingsmethode te worden. Enkele klinieken bieden LASIK al niet meer aan omdat men vindt dat er te veel behandelingsrisico's aan kleven en de kans op complicaties te groot is.

 

 

Update vrijdag 04 juli 2008

Het is nu precies acht weken geleden dat ik mijn ogen heb laten laseren in Istanbul Turkije in het Surgery hospital naast het MIM hotel! Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste twee a drie weken aardig getwijfeld heb aan het resultaat omdat ik toch moeite had met scherp zien op afstand en ik ook niet echt lekker TV kon kijken vanaf mijn normale plaats zo'n vijf meter van de TV vandaan!

Echter; ik kreeg de ervaring dat ik korte ogenblikken, vanaf dat ik uit bed kwam tot enige uren later, steeds beter en steeds langer kon zien! Nu is het zo dat ik tot vrij laat in de avond met beide ogen ongeveer net zo goed kan kijken als een paar jaar voordat ik een bril moest gaan dragen. Ik zit achter de PC, ik lees de krant, ik kijk horloge, ik lees de meeste eitketten e.d. in de winkels, ik kijk TV, ik rijd auto en lees de verkeersborden enz. Allemaal net zo goed als vroeger!

Ik heb de hele tijd lopen experimenteren met mijn ogen en ik heb sterk de indruk dat gedurende de afgelopen weken mijn ogen zich steeds beter aangepast hebben aan de nieuwe situatie van 1 oog dichtbij scherp en 1 oog op afstand scherp. In het begin waren mijn ogen ook echt apart en alleen op hun eigen afstand echt scherp en op de andere afstand slecht. Nu is het zo dat ik ook met mijn andere oog kleinere letters kan lezen en het oog voor dichtbij ziet ook op afstand beter! Door deze aanpassingen van ogen en hersenen op elkaar, kan ik nu weer redelijk normaal zien!

Dit is in elk geval mijn vermoeden van wat er met mijn ogen gebeurd is na de laseroperatie in Turkije! Wel ben ik nog steeds heel erg voorzichtig met mijn ogen. Ik ga nog steeds niet zwemmen, ik probeer nog steeds heel voorzichtig mijn ogen te drogen na het douchen en na het wassen. Ik probeer nog steeds zo min mogelijk in mijn ogen te wrijven en ga b.v. nog steeds niet echt sparren in mijn karatelessen. Dit allemaal om te zorgen dat het hoornvlieslaagje dat los is geweest tijdens het laseren, zo veel als mogelijk is, de gelegenheid te geven goed te herstellen! Zie hiervoor ook mijn bovenstaande vertaling van het helingsproces van dit laagje uit het Engels van een Amerikaanse website!

Ik denk dat ik over een maand als het precies drie maanden geleden is, nogmaals een update ga schrijven op deze pagina. De reden hiervoor is, dat er gezegd wordt dat je op dat moment de meest optimale aanpassing bereikt hebt! Hierna zal er meestal niet veel meer verbeteren!! Dus tot over een maand!

Update dinsdag 15 juli 2008

Op maandag 14 juli schrok ik wel heel erg. Ik keek in een keer een stuk waziger met beide ogen als in de laatste wken het geval was! Ik keek in de spiegel en dacht een los vliesje onder in mijn linkeroog te zien! Mijn vrouw laten kijken en die zag niets. Bleek door de lichtinval te komen in de spiegel. Ik dacht: ik wacht het tot morgen af voor ik actie onderneem. Wat dacht u dat er de andere dag gebeurde? Ik kon alles weer normaal zien en ook nog weer iets scherper als daarvoor! Ik was erg opgelucht en dacht bij mijzelf dat de hersens en de ogen maar vreemd in elkaar zitten!!

Update vrijdag 5 september 2008

Dit wordt mijn laatste bijdrage aan het verhaal van het laseren van mijn ogen en het hierbij behorende tijdpad en het genezingsproces. Ik ben nu vijf maanden geleden gelaserd en er treedt eigenlijk geen verbetering meer op die voelbaar en of zichtbaar is. Wat is nu mijn eindconclusie? Simpel gezegd kan ik nu op afstand beter zien als vroeger met bril! Ten tweede kan ik in principe de krant lezen, de mobiele telefoon (bij goed licht!) lezen, horloge kijken, in de supermarkt de meeste etiketten lezen enz. Ik ben alleen nog steeds voorzichtig met het wassen, douchen en het zwemmen. Ook sparren doe ik nog niet. Ik ben nog steeds erg blij dat ik het heb laten doen en ook mijn ervaringen met Turkije en de kliniek en de doktoren, zijn nog steeds positief. Ik heb er dus totaal geen spijt van en ben erg dankbaar dat ik voor 90% van de tijd geen bril meer nodig heb. Ik kan het iedereen aanraden want ik heb ook geen last van diepteverlies en ik zie net zo goed in de verte als vroeger in mijn jonge jaren. Ik hoop dat u allen als potentiele laserpatient net zulke goede ervaringen zult hebben als ikzelf!!!

Update vrijdag 07 november 2008

In tegenstelling tot de laatste update van 5 september 2008 moet ik toch constateren dat (tot mijn grote verbazing!) er weer enige verbetering te constateren valt. Ineens merk ik de laatste weken een verbetering in het zicht tijdens schemering en in het donker! Had ik niet meer gedacht, maar toch verbetert nu ook dat. Toch wel weer leuk om mee te maken. Ik weet dus nog niet of ik na deze update niet nog weer een bijdrage lever aan dit dagboek! Wacht het maar af zou ik zeggen.